Yargıda isyan: Bir daha zam alıp yemin etmeyeceğiz
En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaracak yasa teklifi yargıda isyana neden oldu. Tasarıda yer alan yüksek yargı mensuplarının maaşlarına ilişkin düzenleme adliyelerde görev yapan hakim ve savcıların yansımalarını da üzerine çekti. Yapılacak düzenlemeye göre yüksek yargı mensuplarının maaşları 8 ila 10 bin lira arasında artacak. Ancak bu artış adliyelerde görev yapan hakim ve savcılara yansımayacak.
YÜKSEK YARGIDA MAAŞ 50 BİN LİRAYI GEÇECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen yasa tasarısına göre, Yargıtay üyeleri, Danıştay Başkan Yardımcıları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcıları, Yargıtay Başkan Yardımcıları, daire Yargıtay ve Danıştay başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyeleri Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlenecek.
Bu düzenleme ile yüksek yargı mensuplarının maaşları 50 bin lirayı geçecek. Adliyelerde görev yapan hakim ve savcıların maaşları ile yüksek yargı mensuplarının maaşları arasındaki farkın açılması yargı camiasında tepki çekmektedir.
HAKİM VE SAVCILAR TEPKİ
Hakim ve savcılar mensubu oldukları sosyal medya kümelerinde yansımalarını dile getiriyorlar. Sayıları 20 bin olan birinci derece mahkemeleri ile istinaflarda görev yapan hakim ve savcılar ile yüksek yargı mensupları arasında 3 bin civarında olan maaş farkının açılmasının tali alâkaya neden olacağı yorumları yapılıyor. .
Hakim ve savcıların mensubu olduğu kapatılan sosyal medya kümesinde yapılan yorumlardan bazıları şöyle:
“Hak dağıtmayan, kendi hakkını arayan tek meslek grubuyuz.”
“Adaletin dağıtıldığı yerde adaletsizlik…”
“Deprem bölgesinde günlerce ölüleri muayene eden savcılara, delil tespiti ile uğraşan hakimlere bir şey yapılsın bari her şeyi geçtik…”
“En trajikomik yanı ise zam haberinin ardından tüm hakim ve savcılara zam yapıldığına dair bir inanış oluşacak. Bir daha zam alamayacağız gibi duruyor ve üzerine yemin ediyoruz.”
“Mesleğe ilk başladığımda yeni hakim olarak 6 asgari ücret alıyordum, 14. yılım, 1. sınıftaydım, 6 asgari ücret almıyorum.
“Bir hakim ve savcı cebini dert etmeden normal hayat şartlarında hayatını idare edebilmeli, en azından rahat bir şekilde ev ve araba alabilmeli.”
“Yüksek yargıdaki hakimler ile diğer hakimler arasında taban oluşturacak olan maaş düzenlemesi, tüm hakim, savcı ve emeklileri kapsayacak ve adaletsizliğe yol açmayacak şekilde yeniden gözden geçirilmelidir.”