Sağlık

Kadınların yüzde 40’ında görülen obezite erkeklerde yüzde 30

İSTANBUL (İGFA) – 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, Diyetisyen ve Psikolog M. Berrin Ak Atiş ve Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül, obeziteyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Obezite, yani şişmanlık hastalığının son 25 yılda hem Türkiye’de hem dünyada aşırı derecede artış gösterdiğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, özellikle gelişmiş ülkelerde toplumun neredeyse yüzde 50’ye yakınında bu sorunun görülmeye başladığını; Türkiye’de ise kadınların yüzde 40’ında, erkeklerin ise yüzde 30’unda obezite saptandığını belirtti. Obezitenin vücuttaki yağ dokusunun artması şeklinde tarif edilebileceğini dile getiren Doç. Dr. Yusuf Aydın, “Özellikle karın bölgesi yağlanması abdominal obezite veya viseral obezite olarak adlandırılmaktadır. Bu tür obezite, metabolik sorunların temelini oluşturmaktadır. Erkeklerde göbek çevresinin 102 cm, kadınlarda 88 cm üzerinde olması abdominal obezite olarak kabul edilmektedir. Vücut kitle indeksinin (VKİ) 30’un üzerinde olması da obezitedir” dedi.

Diyetisyen ve Psikolog M. Berrin Ak Atiş ise son dönemlerde başlı başına bir hastalık olarak kabul edilen ve küresel bir sağlık sorunu olan obezitenin gelişmesinde davranışsal, çevresel ve genetik gibi birçok etmenin rol oynadığını, beslenmenin ise çok önemli bir role sahip olduğunu; çünkü sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenin ve duygusal yeme alışkanlıklarını yönetmenin, vücut ağırlığını kontrol altında tutmayı ve obezite riskini azaltmayı desteklediğini kaydetti.

Zayıflamak için bir süre diyet yapan kişinin, istediği kiloya ulaşıp diyeti bırakınca eski kilosuna tekrar döndüğünü belirten Klinik Psikolog Nisanur Sarıgül ise, bu kısır döngünün, gıda ile kişi arasında önce bir yoksunluk duygusuna ardından daha da kuvvetlenen bir aşka dönüştüğünü ve kişinin yemeden duramadığı belirtti. “Burada önemli olan davranışı değiştirmektir” diyen Sarıgül, “Bunun için her lokmayı fark etmek, her lokma için şükretmek önemlidir. Beslenme ve aktivite alışkanlıklarının düzenlenmesinin yanı sıra hastanın ailesi başta olmak çevresi de bu konuda bilgilendirilmelidir” diye konuştu.

kocasinanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaliteli, türbanlı Bağcılar eskort kızlar
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Çamlık Escort
Terkos Escort
Sarıdemir Escort
Hürriyet Escort
Güzelce Escort
Haznedar Escort
Eyüpsultan Escort
Yenişehir Escort
Yenimahalle Escort
Karlıbayır Escort
Baklalı Escort
Baklalı Escort
Kuştepe Escort
Adalar Escort
Bahçeköy Escort
Basınköy Escort
Yunus Emre Escort
Kavakpınar Escort
Battalgazi Escort
Hasanlı Escort
Muhsine Hatun Escort
Mimarsinan Escort
Küçükçekmece Escort
Durusu Escort
Gülensu Escort
Gökçeali Escort
Cami Escort
Bebek Escort
Düğmeciler Escort
Çiftlikköy Escort
Kaptanpaşa Escort
Yukarı Escort
Aydınlar Escort
Cumhuriyet Escort
Turgut Reis Escort
Küçükçekmece İkitelliosb Escort
Yıldıztabya Escort
Beyciler Escort
Karlıtepe Escort
Ovayenice Escort
Esenkent Escort
Sultan Murat Escort
Güvercintepe Escort
Satmazlı Escort